Pelgrimsreis in Marokko

Al sinds jaar en dag zijn Marrakech en het Atlas gebergte een pelgrimsbestemming.Tijdens deze prachtige acht-daagse pelgrimage nemen wij jou graag mee op deze bijzondere ontdekkingstocht.  

Pelgrimsreis in Marokko
Tijdens deze reis bezoeken we Marrakech met een spirituele blik. We combineren mooie en gevarieerde stadswandelingen met ook een fietstocht langs de 7 heiligen van Marrakech. Zo zie je veel meer dan alleen de toeristische buitenkant. Natuurlijk is er ook tijd voor bekende highlights als het Jemaa el Fna plein, de Saadische koningsgraven, de Koutoubia moskee en de kruidenwinkels in de Joodse wijk. Deze reis brengt ons ook voor drie dagen in de bergen en de schitterende natuur buiten Marrakech. Ook hier zijn pelgrims plekken te vinden in het dorp Moulay Brahim en op plekken waar je echt alleen te voet kunt komen zoals het heiligdom van Sidi Chamharouch.

Dag 1: Pelgrimeren in Marrakech 
Na aankomst op het vliegveld van Marrakech verwelkomen wij jou op de luchthaven van Marrakech en brengen jou naar het mooiste en meest gastvrije Riadhotel van Marrakech.
Natuurlijk bezoeken wij het beroemde plein Jemaa el-Fna, dat nabij onze Riad ligt. Het plein is door Unesco uitgeroepen tot werelderfgoed.

Dag 2: De monumenten van Marrakech; Koutoubia moskee en de Saadische koningsgraven
Na het ontbijt nemen we je mee in de geschiedenis van Marrakech. Al wandelend naar belangrijke plekken als de Koutoubia moskee en de koningsgraven van sultan Ahmed al-Mansour. De imposante ruïne van het Badi paleis geeft uitzicht over de stad en de Joodse wijk die van oudsher bekend staat om de meest kleurrijke specerijen en kruiden voor de natuurgeneeskunde. En ook ooievaars brengen hier het geluk. In de middag wandelen we naar de misschien wel de meest spirituele plek van Marrakech; de Koranschool Ben Youssef. Op deze plek huisden ooit meer dan 300 studenten en was dit het centrum van de stad. De, er naast gelegen, moskee werd in de loop der tijden velen malen afgebroken en weer herbouwd. De nog overgebleven koepel van de Almohaden herinnert aan het allereerste begin. 

Dag 3: Ontdekkingstocht door Marrakech
’s Ochtends eerst heerlijk genieten van een ontbijt op ons dakterras waarna we onze bijzondere dag beginnen. Een pelgrimage van oorspronkelijk zeven dagen. Wij doen in het in maximaal zeven uur. We stappen vandaag op de fiets en maken een bijzondere rondgang langs de Zeven Heiligen van Marrakech. Net buiten de poort van Bab Doukkala werd in 2005 het monument met de zeven pilaren onthuld symbool voor zeven historische moslimfiguren. Elk van hen werd en wordt nog steeds vereerd vanwege hun vroomheid of andere mystieke eigenschappen. Hun graven vormen de basis voor een eeuwenoude bedevaart ontstaan aan het einde van de 17de eeuw. Natuurlijk bezoeken wij ook Sidi Bel Abbès, de ‘baas’ van de Zeven Heiligen om, zoals in het verleden ook gedaan werd, om zijn gastvrijheid en bescherming te vragen.

Dag 4: Bedevaartsoord Moulay Brahim
Voor vandaag staat de Berberdorpen in het Atlasgebergte op het programma. Alleen de weg ernaar toe is al een kadootje. We bezoeken het stuwmeer van Lalla Takerkoust, een vrouwelijke heilige en het bedevaartsoord Moulay Brahim. Een bezoek aan het graf van de heilige Moulay Brahim mag natuurlijk niet ontbreken. Een bijzondere dag met een combinatie van adembenemend mooie natuur, cultuur en geschiedenis.
Wij overnachten in één van de kleine Berber dorpjes vlakbij Imlil in een prachtig gelegen en comfortabel Berber guesthouse.

Dag 5: Adembenemende (en pittige) wandeling naar in het Atlas gebergte 
Vandaag gaan we wandelen over het pelgrimspad naar het heiligdom heiligdom van Sidi Chamharoush. De weg ernaar toe is wederom weergaloos mooi. We komen langs mooie Berber dorpjes, maken kennis met de plaatselijke bevolking die ons net zo interessant vinden als wij hen.

Het heiligdom bevindt zich naast een prachtige waterval. Hooer het verhaal over Sidi Chamharoush die bekend stond om het genezen van geestesziekten. Na ons bezoek gaan we heerlijk lunchen in de vorm van een picknick, bereid door onze eigen kok die tijdens onze dagen in de bergen mee reist. Laat je verrassen door de smaakvolle maaltijd gebaseerd op verse ingrediënten. Geniet van het schitterende uitzicht op de heilige berg Mount Toubkal met zijn 4167 meter. 

Dag 6: Sfeervolle wandeling langs kleine Berberdorpjes
Onze één na laatste dag in het Atlasgebergte lopen we langs de kleine Berberdorpjes. En het zal je niet verbazen ook hier liggen nog verborgen plekken waar vroeger heiligen werden vereerd. Wij maken er een sfeervolle wandeling van om volop te genieten van de prachtige natuur en bijzondere Berbercultuur met haar eeuwenoude tradities. En natuurlijk is er tijd voor muntthee en een heerlijke picknick lunch.

Dag 7: Moskee van Tinmel en Marrakech
We gaan vandaag al vroeg op ad voor een bezoek aan de Moskee van Tinmel, een belangrijk historisch en spiritueel centrum verborgen tussen hoge bergen. Ibn Toumert de oprichter van de dynastie van de Almohaden ligt hier begraven. Met wederom een prachtige rit door het Atlasgebergte keren we terug naar koningsstad Marrakech die zo belangrijk was voor de Almohaden en alle dynastieën die er volgden. De Koubba (koepel) van de Almohaden nabij de koranschool Ben Youssef herinnert uit deze tijd.

Dag 8: Afscheid van pelgrimsstad Marrakech
Vandaag nemen we alweer afscheid van deze bijzondere wereld. Zoals wij altijd zeggen: ‘until we meet again’. Onze chauffeur brengt je terug naar de luchthaven.

Reissom per persoon: € 995,–

Vertrekdatum: 8 april 2024

Inclusief:
2x luchthaven transfer
4 overnachtingen inclusief ontbijt in een sfeervol Riadhotel in de Medina, de oude stad van Marrakech
Welkomstdiner op dag één bij één van de vele eetstalletjes op het plein Jemaa el-Fna
Excursies en transfers volgens het programma
4 dagen excursie Atlasgebergte inclusief alle maaltijden met 3 nachten verblijf in een comfortabel Berber guesthouse
Nederlandstalige reisleiding
Ondersteuning van ons lokale Berber team
Afdracht Garantiefonds (GGTO)
Toeristenbelasting

Exclusief
Vlucht naar Marrakech
Toeslag eenpersoonskamer € 125,–
Lunches in Marrakech (dag 1, 2, 3 en 8)
Diner naar eigen keuze in Marrakech (dag 2, 3 en 7)
Indien gewenst; muildier met begeleider € 15, per dag (dag 5 / dag 6) voor wie liever niet wandelt