Camino Francés: van Pamplona naar Ventosa

Dag 1: Aankomst luchthaven en transfer naar Pamplona
Vandaag begint ons avontuur en brengt onze chauffeur jullie na aankomst op ons startpunt, Pamplona. Pamplona, gelegen aan de rivier de Arga, is een prachtige stad met veel imposante bouwwerken en leuke bezienswaardigheden. Het is tevens de hoofdstad van de Spaanse regio Navarra.

De stad is vooral bekend door de jaarlijkse stierenrennen tijdens de San Fermínfeesten, ter ere van San Firmín die de co-patroonheilige van de stad is. Deze feesten spelen zich af tussen 6 en 14 juli. Uiteraard gaan we onze start inwijden met heerlijke tapas, in deze regio pinxos genaamd, en een goed glas rioja, waar deze streek bekend om staat.  

Dag 2 Pamplona – Puente la Reina (24 km)
Na het ontbijt starten we met onze eerste wandeldag. Een schitterende wandeling die ons langs een pad begroeid met struiken omhoog naar de Alto de Perdón brengt. De beklimming van deze heuvel, bracht de pelgrim van weleer vergeving van zijn zonden. Het is letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt.

Op de top van de heuvel zien we een opmerkelijk mooi pelgrimsmonument, een groep ijzeren silhouetten van pelgrims vergezeld door dieren. Vroeger was op deze plek een verblijf voor pelgrims en stond er een kapel gewijd aan de Heilige Maagd del Perdon. Het opschrift op het monument luidt: ‘Waar de weg van de wind de sterrenroute doorkruist.’
We vervolgen onze weg door graanvelden naar het Middeleeuwse Puente la Reina met haar schitterende Romaanse brug. Puenta la Reina ontstond en kreeg zijn naam dankzij de brug over de Arga, gebouwd op koninklijk bevel voor de pelgrims om de doortocht te vergemakkelijken. Puenta la Reina is een bij uitstek aan Sint Jakob gewijde plaats en is één van de belangrijkste enclaves aan de Jakobsroute. De stad bestaat van én door de pelgrims.

Dag 3 Puente la Reina – Estella (22 km)
Na het ontbijt verlaten we over de gelijknamige Romaanse brug dit prachtige Middeleeuwse stadje. Het pad loopt dwars door akkerlandschap in de richting van Estella. Onderweg passeren wij afwisselend olijfgaarden, graanvelden, kleine wijngaarden en op de heuvels gelegen, vestingstadjes. Na deze schitterende wandeling komen we aan bij het volgende Middeleeuwse stadje, Estella.
In de Middeleeuwen was het de tijdelijke residentie van de koningen van Navarra en pelgrimsoord aan de Jacobsweg. De stad heeft haar middeleeuws verleden levend wetend te houden. De belangrijkste bezienswaardigheden bevinden zich in het compacte historisch centrum.

Dag 4 Estella – Los Arcos (22 km)
Voor vandaag staat er wederom een fantastische route op het programma. We wandelen over brede zandpaden dwars door het prachtige landschap van de met wijngaarden en graanvelden bedekte streek van de Rioja. Puur genieten.

Dag 5 Los Arcos – Viana (18,5 km)
Opnieuw loopt het pad verder door het prachtige landschap van de Rioja. We lopen dwars door de wijnvelden met een overvloed aan wijnranken en als je in het juiste seizoen bent, pik je natuurlijk zo hier en daar een trosje mee. Kom je in de herfst dan kun je uitgebreid genieten van de overheerlijke druiven en vijgen. Ben je niet in het druivenseizoen maar bijvoorbeeld in het voorjaar, dan wordt je getrakteerd op een zee van bloemen.

Dag 6 Viana – Logroño (10 km)
Een korte route voor vandaag omdat we niet de leuke stad Logroño over willen slaan. Een mooie route met een soortgelijk landschap. Logroño is de wijnhoofdstad van het beroemde wijngebied La Rioja en ligt aan de oever van de Rio Ebro. Het is het commerciële centrum van de streek met één en al bedrijvigheid.
Veel bewoners in deze stad zijn bij de handel in de wijn betrokken. De druiven uit de omgeving worden hier aangeleverd en door de Consejo Regulor gecontroleerd. Hoewel het een oude stad is heeft het niet veel belangrijke bouwwerken.

Dag 7 Logroño – Ventosa (21 km)
Onze laatste wandeltocht alweer. Wederom worden we omgeven door allerlei wijngaarden en kunnen we genieten van prachtige landschappen. Na totaal 120 kilometer op de teller, sluiten we onze camino af in het kleine dorpje Ventosa. We heffen het glas, gevuld met een heerlijke, lokale Rioja, op de volbrenging van onze tocht.

Dag 8 Amsterdam
Na het ontbijt brengt onze chauffeur ons terug naar de luchthaven om weer terug te vliegen naar Amsterdam.

Reissom per persoon: € 895,– 

Inclusief:
Overnachtingen o.b.v. logies en ontbijt (vnl in pelgrimsherbergen)
Nederlandse reisbegeleiding 
Pelgrimspaspoort
Transfer van de luchthaven van Bilbao naar Pamplona
Transfer van Ventosa naar de luchthaven van Bilbao
Assistentie bij het reserveren van een vliegticket (let op: ticket is niet inclusief)
Assistentie in geval van calamiteiten

Exclusief:
Retour vliegticket Amsterdam-Bilbao
Bagagetransport (indien gewenst kunnen wij dit voor je organiseren)